Khamis, 22 Disember 2011

Utusan Online - Keluarga


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Untuk penggemar ketam, udang galah

Posted:

Untuk penggemar ketam, udang galah

Untuk penggemar ketam, udang galah

Oleh MARIATUL QATIAH ZAKARIA
maria.zakaria@utusan.com.my
Gambar WAN NAQIUDDIN WAN YAACOB


Mi kari ketam amat menyelerakan.


MELIHAT cara penyediaannya sudah cukup membuatkan anda tidak sabar menantikan menu yang dipesan.

Dihidangkan panas-panas dalam mangkuk. Ditambah pula dengan aroma yang menusuk hidung, perut tiba-tiba menjadi lapar minta diisi.

Bukan itu sahaja, 'kelibat' seekor ketam ataupun udang galah dalam sajian membuatkan anda semakin tidak sabar untuk menikmatinya.

Hanya menyajikan yang segar dan berkualiti kepada pengunjung, Restoran Mee Ketam Kuala Lumpur sememangnya dapat memenuhi selera penggemar ketam dan juga udang galah.

Menurut pemiliknya, Ubaidah Makmum, 27, sejak beroperasi Julai tahun lalu, restorannya hanya menyediakan makanan berasaskan ketam dan juga udang galah.

Mempertaruhkan menu seperti mi kari ketam, bihun sup ketam, nasi goreng ketam, ketam masak cili, ketam masak lada hitam serta mi kari udang galah, ia membuatkan restoran mereka sering menjadi tumpuan pengunjung.

"Di sini kami menyediakan hidangan segar yang berasaskan ketam dan juga udang galah.

"Untuk menu ketam, terdapat pelbagai pilihan untuk pengunjung manakala untuk udang galah pula hanya disediakan mi kari udang galah," ujarnya ketika ditemui di premis perniagaannya yang terletak di No. 11, Jalan Zikron B7/B, Kompleks Anjung 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

Bercerita lanjut mengenai perniagaannya, Ubaidah berkata, memandangkan ketam menjadi menu utama restorannya, dia sentiasa memastikan ketam yang diperoleh segar.

Tambahnya lagi, pihaknya menggunakan dua spesies ketam iaitu ketam bunga dan ketam nipah yang diambil daripada pembekal di sekitar Lembah Klang manakala udang galah dihantar terus dari Sabah.

Menurut Ubaidah, mereka amat menitikberatkan kepuasan pelanggan dan sehingga kini perniagaannya mendapat sambutan yang menggalakkan.

Memberi pilihan kepada pelanggan untuk memilih ketam mengikut saiz sama ada kecil, sederhana dan besar, sudah pasti harga yang ditawarkan juga mengikut harga pasaran semasa.

"Harga ketam bermula dari RM3 hingga RM18 dan ia bergantung kepada saiz.

"Manakala udang galah yang bermula dari RM11 hingga RM18 adalah mengikut berat yang ditimbang.

"Insya-Allah, harga yang dibayar pelanggan berbaloi dengan kemanisan serta kepadatan isi baik ketam mahupun udang galah," katanya.

Dibuka setiap hari kecuali Isnin, Restoran Mee Ketam Kuala Lumpur beroperasi dari pukul 12.30 tengah hari hingga 10.30 malam manakala untuk hari Jumaat ia akan mula beroperasi pada pukul 5 petang hingga 10 malam.

Jadi, bagi penggemar ketam dan udang galah sekitar Lembah Klang, sekiranya teringin untuk menikmati kari atau sup ketam dan tidak ketinggalan kari udang galah, apa kata kunjungi Restoran Mee Ketam Kuala Lumpur hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Cita rasa snek bergoreng

Posted:

Cita rasa snek bergoreng

Cita rasa snek bergoreng


Gulungan tuna bergoreng.


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca ruangan ini. Memang tidak boleh dinafikan snek bergoreng sangat diminati oleh penduduk Malaysia. Pergilah ke serata negeri di negara ini. Pasti produk bergoreng mudah dibeli di gerai-gerai tertutup atau terbuka.

Kuih-muih yang bergoreng seperti cucur dan pisang goreng antara yang menjadi pilihan kerana ia ringkas dan sangat sesuai diambil pada waktu sarapan atau minum petang.

Malah produk makanan daripada luar seperti donut turut diterima oleh masyarakat di sini.

Tidak cukup dengan kuih-muih produk snek seperti kentang goreng nugget, bebola dan sosej turut mendapat tempat di hati kita.

Ada juga sesetengah makanan bergoreng yang sesuai untuk hidangan makanan utama seperti ayam dan ikan goreng.

Mengapakah makanan bergoreng begitu mendapat pilihan? Secara peribadi saya boleh katakan bahawa kebanyakannya memberikan rasa yang rangup dan gorengannya yang keperangan menyumbang kepada rasanya yang enak.

Jadi, sudah pastilah lemak minyak gorengan penyebab utama makanan itu menjadi lebih sedap. Makanan yang digoreng akan membuatkan ia menjadi kekuningan keemasan. Ini membuatkan warna makanan lebih menarik dan menyerlah untuk dijamah.

Walaubagaimanapun beberapa panduan perlu anda ketahui supaya makanan yang bergoreng itu menjadi sedap.

Pertamanya makanan bergoreng perlulah digoreng menggunakan minyak yang baru kerana minyak yang masih segar menghasilkan makanan terbaik.

Teknik menggoreng juga perlu diberi perhatian! Kawalan api turut mempengaruhi di mana suhu minyak yang dipanaskan jangan terlalu panas.

Minyak yang anda panaskan untuk menggoreng itu perlulah betul-betul panas iaitu sekitar 1600 darjah celsius kerana jika ia tidak panas dengan secukupnya akan menyebabkan makanan yang anda goreng itu menyerap terlalu banyak minyak dan tempoh yang lama terendam itu juga akan menyebabkan makanan anda kurang rangup dan tidak berasa enak.

Sesiapa yang menikmati makanan yang digoreng dengan minyak yang tidak panas pasti akan berasa terlalu berminyak.

Jika minyak terlalu panas pula makanan yang digoreng akan menjadi hangus di luar tetapi di dalamnya pula masih tidak masak.

Anda perlu mengetahui berapa banyak minyak yang perlu anda gunakan untuk menggoreng sesuatu makanan.

Anda perlu pastikan kerana ada sesetengah makanan yang digoreng mestilah terendam sepenuhnya dan ada sesetengahnya cukup terendam separuh bahagian. Masa menggoreng juga turut menyumbang kepada menghasilkan gorengan yang enak dan bagus.

Jadi nasihat saya agar anda boleh meneliti jenis-jenis makanan yang ingin anda goreng sama ada ia perlu minyak yang banyak atau tidak. Di samping itu juga adakah makanan itu perlu digoreng dengan lama atau tidak.

Teknik lain yang tidak kurang penting adalah anda perlu membalik-balikkan makanan itu supaya ia masak dengan sekata. Anda perlu membalikkan makanan itu setelah sebelah bahagiannya telah menjadi perang.

Kemudian makanan bergoreng perlulah ditapis dengan melapikkannya dengan tuala kertas yang menyerap minyak. Ini dilakukan supaya minyak yang terlekat pada makanan dapat dikurangkan. Jadi apa kata anda cuba resipi makanan bergoreng pada minggu ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved