Jumaat, 17 Jun 2011

Utusan Online - Keluarga


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Minyak peram enakkan masakan

Posted:

Minyak peram enakkan masakan

Minyak peram enakkan masakan

Oleh AHMED SYAHRIL ZULKEPLY
rekreasi@utusan.com.my
Gambar MUHAMAD IQBAL ROSLI


Chef Sabri menunjukkan antara koleksi piala dan pingat yang pernah dimenangi beliau.


MINYAK masak sudah tentu diiktiraf sebagai bahan masakan utama yang digunakan dalam apa jua resipi masakan di dunia.

Begitu pun, ramai yang mungkin jarang atau tidak pernah mendengar tentang minyak masak yang diperam bagi menjadikan masakan lebih enak.

Jika ada yang tertanya-tanya bagaimana minyak tersebut dihasilkan, ia tidak sesukar yang disangka kerana hanya menggunakan minyak masak biasa dan rempah ratus yang mudah diperoleh.

Semua jenis minyak boleh diperisakan dengan memeramkannya bersama bahan makanan aromatik seperti herba-herba segar, lada, bawang putih dan lain-lain dalam minyak tersebut untuk suatu tempoh masa tertentu.

Pada minggu ini, Gaya Chef membawa pembaca ke dapur lima bintang, Kafe Warisan yang terletak di Hotel Royale Chulan, Kuala Lumpur.

Dapur tersebut diketuai oleh Chef Eksekutif, Sabri Soid yang merupakan salah seorang pakar masakan Perancis.

Berasal dari Seberang Perai, Pulau Pinang, Chef Sabri juga mengumpul pelbagai jenis minyak masak yang diperam sendiri.

Pada mulanya, Chef Sabri hanya menghasilkan minyak tersebut untuk kegunaan masakan di tempat kerja tetapi lama-kelamaan ia bertukar kepada hobi pada waktu lapang.

Chef Sabri berkata, kebanyakan chef mempunyai koleksi peribadi masing-masing seperti pisau, sudu dan garfu tetapi beliau lebih suka mengumpul sesuatu yang lain daripada yang lain.

"Saya suka mengumpul minyak masak peram dan bagi saya minyak tersebut unik kerana selain boleh digunakan untuk memasak, ia juga boleh dijadikan sebagai barang perhiasan.

"Malah minyak yang telah siap diperam itu merupakan bahan perasa semula jadi tanpa bahan pengawet, perasa tambahan atau pewarna tiruan," katanya.

Beliau berkata, minyak peram mudah dihasilkan dengan hanya memeramnya bersama minyak seperti minyak zaitun, jagung, kelapa sawit, kelapa, kacang soya, biji labu, bunga matahari, kesumba, kacang, biji anggur, bijan dan bahan-bahan aromatik seperti kulit kayu manis, cili, buah pelaga, bunga cengkih, daun salam dan bunga lawang.

"Lebih lama minyak tersebut diperam maka ia lebih enak dan sedap dimakan. Lagipun minyak peram tiada tarikh luput dan boleh digunakan bila-bila masa sahaja.

"Koleksi minyak peram paling lama saya simpan ialah selama 12 tahun dan kebanyakannya saya pamerkan di Kafe Warisan," jelasnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Batik bukan sekadar seni

Posted:

Batik bukan sekadar seni

Batik bukan sekadar seni

Oleh AHMED SYAHRIL ZULKEPLY
rekreasi@utusan.com.my
Gambar HAFIZH KHOSMAT


Kebolehan Lazim Ismail mencanting batik membolehkan beliau menghasilkan karya seni yang tersendiri.


SEJARAH kewujudan kesenian batik tidak dapat dipastikan tetapi artifak batik tertua yang telah ditemui berusia lebih 2,000 tahun lamanya.

Secara tidak langsung, hasil seni batik itu kini dijadikan sebagai warisan peradaban dunia, lebih-lebih lagi pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama sejak dari zaman awal tamadun Melayu.

Batik dipakai oleh semua golongan, daripada kerabat diraja, bangsawan sehinggalah kepada rakyat jelata.

Malah seni batik itu acap kali diselitkan dalam penulisan dahulu kala contohnya seperti kain cindai yang banyak ditulis dalam hikayat-hikayat silam.

Dalam hikayat tersebut, batik dijadikan sebagai hadiah perpisahan dan lambang percintaan dalam Hikayat Malim Deman dan persalinan batik turut dijadikan sebagai tanda penganugerahan darjat dalam Hikayat Hang Tuah.

Dalam pada itu, S3 minggu ini mengurai hasil seni batik yang dihasilkan oleh pelukis dan pemilik Batik Selembut Sutera, Lazim Ismail yang terletak di Kompleks Kraf, Seksyen 63, Jalan Conlay, Kuala Lumpur.

Kebolehan Lazim mencanting batik secara tidak langsung membolehkan beliau menghasilkan sebuah karya seni yang lain daripada lain.

Malah beliau juga bijak meneroka kesenian batik sehingga berjaya menghasilkan lukisan bercorak batik yang kebiasaannya hanya boleh dilihat pada kain batik atau baju batik.

Karya-karya beliau itu banyak menyentuh kepada penggunaan corak tradisional yang kreatif.

Berpengalaman selama 30 tahun dalam penghasilan seni canting batik, Lazim kini merupakan antara orang lama yang masih lagi memperjuangkan kesenian tersebut.

Lazim berkata, minat menghasilkan batik itu diperoleh sejak beliau bekerja di kilang Alfa Batik di Johor Bahru.

Daripada pengalaman yang dipelajari ketika bertugas di kilang tersebut, Lazim memberanikan diri membuka kedai batik sendiri.

Pada mulanya, beliau menghasilkan baju batik, kemeja T bercorak batik, kad dan perhiasan dinding daripada corak bunga hingga kepada corak dasar laut.

Tetapi lama-kelamaan, beliau mendapat ilham untuk menjadikan corak batik sebagai lukisan dan hasilnya amat menarik.

"Kalau dahulu, seni batik ini lebih kepada penghasilan pakaian sahaja tetapi hari ini seni batik lebih meluas sehingga ia boleh dijadikan sebagai perhiasan.

"Orang ramai juga telah mengiktiraf seni batik sebagai salah satu hasil seni yang lain daripada lain, lagipun kita sudah biasa lihat lukisan yang dilukis di atas kanvas.

"Bagi pelancong asing yang datang ke negara kita pula, ada antara mereka tidak pernah melihat corak tersebut dan bagi mereka, corak batik amat unik dan ia merupakan suatu kelainan," katanya.

Beliau berkata, idea untuk mengembangkan hasil seni batik itu kepada perhiasan dinding timbul apabila beliau melihat sambutan yang diberi di kalangan pelancong yang singgah ke kedainya.

"Batik juga macam lukisan, bezanya warna batik lebih menarik dan ia lebih sukar dihasilkan.

"Bagaimanapun, corak batik juga boleh dijadikan lukisan bertema seperti tema kampung. Kalau tema kampung, pelukis boleh hasilkan lukisan bercorak suasana kampung dari luar rumah hinggakan kepada aktiviti di kampung," jelasnya.

Menurutnya, corak batik Malaysia kini semakin berkembang dan ia semakin diminati di kalangan pelancong.

Antaranya, corak bunga raya, bunga sepit udang, manggis, pokok, lasam, tangga mas, sinar mas, terang bulan, belah ketupat, jalur Malaysia, serong dan retak seribu.

"Corak batik Malaysia kini semakin berkembang setelah melalui proses evolusi dari corak terap asal kepada asimilasi pengaruh seni batik Indonesia dan kesenian moden seperti corak abstrak.

"Dengan perkembangan tersebut, populariti batik semakin meningkat dan digemari ramai lebih-lebih lagi setelah kemunculan pewarna baru yang sesuai digunakan pada kain sutera pada pertengahan 1990," ujarnya.

Bagi mereka yang berminat untuk menempah hasil seni batik, boleh menghubungi terus di talian 012-6160897.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved