Isnin, 12 September 2011

Utusan Online - Keluarga


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Penyediaan makanan cara sihat

Posted:

Penyediaan makanan cara sihat

Penyediaan makanan cara sihat


Setiap orang perlu peka tentang proses dalam penyediaan makanan kerana ia turut memberi kesan kepada kesihatan. - Gambar hiasan


APA yang kita makan perlulah daripada sesuatu yang baik. Bukan hanya untuk selera dan cita rasa tetapi juga untuk kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan.

Terdapat pelbagai faktor yang boleh memudaratkan dalam makanan yang kita ambil antaranya kandungan tinggi gula, lemak serta juga kolesterol.

Tetapi adakah kita peka tentang proses dalam penyediaan makanan? Adakah kita perlu tahu secara terperinci proses itu sebelum memilih apa yang perlu untuk dimakan?

Dan jawapannya adalah "Ya" kerana apa yang kita makan akan mempunyai kesan buruk atau baik terhadap kesihatan dan sistem badan.

Kebanyakan makanan yang telah diproses sudah tentu ditambah 'perisa' dan 'perasa' selain daripada bahan untuk mengekalkan ketahanannya.

Penyakit akut, kronik

Terdapat pelbagai penyakit serius yang berlaku di dunia kini dengan kadar yang begitu menakutkan. Ia dikatakan disebabkan pemakanan lemak yang tidak sihat selain penggunaan minyak masak yang telah ditapis dan diguna semula yang begitu mudah didapati pada masa kini.

"Asid lemak memang perlu dalam diet individu, tetapi ia harus bebas daripada bahan kimia dan campuran. Asid lemak perlu wujud dalam bentuk asal supaya ia tidak kehilangan nilai untuk kesihatan," demikian menurut Udo Erasmus, satu nama yang tidak asing lagi dalam bidang kesihatan pemakanan.

Udo yang merupakan saintis dan pensyarah berasal dari Jerman dikenali sebagai 'Bapa Minyak Flaks'. Beliau ditemui di Kongres Ultimate Life and True Health yang diadakan di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Katanya, makanan yang diproses dengan mengambil kira aspek kesihatan akan membawa kebaikan terhadap sesiapa yang memakannya.

"Pengambilan makanan diproses yang mungkin mempunyai molekul toksik boleh menyebabkan terjadinya penyakit kronik yang boleh mengganggu kesejahteraan hidup.

"Makanan diproses akan hilang khasiat mineral dan ini boleh mengakibatkan sistem badan jadi tidak seimbang dan terdedah kepada ancaman penyakit," kata Udo.

Udo telah menghasilkan produk Udo's Oil 3.6.9 Blend daripada bahan seperti minyak biji flaks, bijan dan bunga matahari selain daripada enam bahan lemak yang dicampur bagi menghasilkan kandungan dua kali ganda asid lemak.

Jangan goreng

dalam minyak?

Nasihat Udo ialah makanan jangan digoreng dengan minyak.

"Minyak yang baik memberikan 40 hingga 60 peratus lebih tenaga. Anda mesti tahu cara menggunakan minyak dengan baik agar ia tidak mendatangkan kemudaratan.

"Menggoreng bahan karbohidrat, protein dan minyak boleh menyebabkan pertumbuhan sel kanser," kata beliau.

Badan manusia memerlukan Omega 3 dan 6. Ini merupakan asid lemak yang tidak dikeluarkan badan tetapi terkandung dalam makanan.

Kehilangan khasiat

Makanan yang telah diproses kehilangan khasiat serta mineral semula jadi selain daripada timbul kewujudan molekul toksik, katanya.

Udo menasihati warga pengguna supaya mengambil minyak yang asli dan tidak menggunakan yang telah diproses. Beliau percaya penyebab utama penyakit bahaya masa kini ialah pemakanan minyak yang telah bertapis.

Kedua-dua Omega 3 dan 6 adalah penting dalam kadar yang betul bagi setiap insan di dunia ini. Kurangnya kandungan Omega 3 dalam badan boleh menyebabkan 'kelembapan' dalam tindakan hormon badan.

"Ini boleh menyebabkan individu itu mengalami kemurungan," kata Udo.

Biji flaks mengandungi protein berkualiti tinggi dan ia merupakan sumber terbaik bagi Omega 3 selain daripada menjadi sumber yang tinggi untuk Omega 6.

Biji flaks juga kaya dengan sarat boleh larut dan gandingannya dengan minyak boleh menjadikan bahan itu sebagai satu 'laksatif' yang cukup baik.

Kajian yang dilakukan Udo dalam dua dekad yang lampau menyaksikan beliau mengeluarkan minyak yang kaya dengan asid lemak Omega 3, Omega 6 dan Omega 9.

"Saya gunakan biji flaks dan bahan tumbuhan organik yang lain. Melalui teknik ciptaan saya, minyak ini tidak akan kehilangan asid lemak dan khasiatnya yang asli.

"Minyak ini mempunyai banyak kebaikan antaranya stamina dan kecerdasan mental yang lebih baik selain daripada koordinasi motor dan sistem imun yang lebih efisien," tambah Udo.

Golongan wanita dinasihatkan melihat semula kandungan asid lemak yang mereka ambil kerana pertambahan kandungan ini boleh mengukuhkan kuasa memori mereka.

"Dengan mengambil lebih Omega 3 dan 6, wanita boleh memperbaiki IQ mereka antara 3 hingga 6 mata. Sememangnya ini membantu perkembangan otak," kata Udo.

Selain daripada ikan salmon, sumber yang kaya dengan asid lemak Omega 3 adalah kacang walnut. Hanya dua sudu besar minyak Udo memberi persamaan 14 gram Omega 3 dan 6, lebih daripada apa yang disyorkan di Amerika Syarikat dan Kanada," katanya.

Produk semula jadi

Sementara itu, pengamal perubatan, Dr. Omar Jantan bersetuju dengan apa yang disarankan dan dinyatakan oleh Udo.

Kata Dr. Omar, bahan semula jadi tidak boleh sewenang-wenangnya dicampurkan bahan seperti steroid kerana ini boleh memudaratkan pengguna.

Minyak organik adalah agak mahal, jadi mungkin tidak ramai yang mampu membelinya, kata beliau.

"Saya nasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak menggunakan minyak masak yang dikitar semula kerana kita tidak tahu apa yang dicampurkan ke dalam minyak itu semasa mengitar semula.

"Kalau anda mampu untuk membeli suplemen bagi menambah kandungan asid lemak Omega 3, Omega 6 dan Omega 9, baguslah kerana asid lemak ini baik untuk kesihatan jantung anda," kata Dr. Omar.

— BERNAMA

Derita Azlina tanggung sendiri

Posted:

Derita Azlina tanggung sendiri

Derita Azlina tanggung sendiri

Oleh ROSMAH DAIN
Gambar SARAH FARHANA (Pelatih IKBN)


Gambar rentas keadaan usus Azlina yang dijangkiti barah.


BERWAJAH pucat tidak berdaya, adalah gambaran yang biasa buat Azlina Ong Abdullah setelah dia dikesan menghidap kanser usus sejak dua tahun lalu.

Suatu masa dahulu, wanita ini sesungguhnya sangat gigih dan rajin membantu persatuan dalam persekitaran kawasan kejiranan di tempat tinggalnya dalam aktiviti memasak. Terutama setiap kali adanya majlis kahwin mahupun kenduri-kendara lain.

Namun itu dahulu, kini wanita itu sudah tidak lagi berdaya membantu, apatah lagi hendak memasak.

''Sejak saya disahkan menghidap kanser usus ini, saya langsung tidak boleh berdiri dekat dengan api. Rasa bahang panasnya amat perit.

''Saya telah menjalani pembedahan membuang usus yang rosak. Tetapi kini saya disahkan doktor kanser itu kini 'datang' kembali," jelasnya ketika ditemui di rumahnya di Seri Kembangan, Selangor, baru-baru ini.

Kata Azlina, kini dia terpaksa dirujuk semula ke pakar usus di Hospital Selayang. Sebelum ini dia menerima rawatan di Hospital Serdang, Selangor sehingga dibedah untuk membuang usus yang berkanser.

Kini ususnya yang rosak telah diganti dengan tiub plastik.

Menceritakan mengenai saat-saat kesengsaraan yang dihadapinya setelah pembedahan usus yang dilakukan selama sembilan jam itu ialah dia tidak boleh membuang air besar secara duduk.

''Kini sekiranya hendak membuang air besar perlu dilakukan berdiri. Kalau terasa hendak buang air perlu segera bergegas ke tandas, tidak boleh ditangguh lagi.

''Lagi satu, sebelum disambung usus itu dengan tiub plastik, saya juga perlu memakai beg plastik yang disalur di luar pinggang saya untuk memudahkan saya mengeluarkan najis selama enam bulan. Setiap kali penuh, kena pula ganti yang baru. Satu beg berharga dalam lingkungan RM30," jelasnya yang berasal dari Pulau Pinang.

Azlina yang mempunyai lima anak berkata, kos ulang-alik ke hospital memang amat memeritkan. Sudahlah terpaksa menanggung kesakitan setiap kali ke hospital, rawatan kemoterapi, kos perjalanan dan ubat-ubatan tentulah memerlukan kewangan yang banyak.

''Suami saya, Amiruddin Mohd. Yunan, 54, hanya bekerja sebagai pemandu lori dengan pendapatan gaji harian sebanyak RM1,500 sebulan. Anak-anak saya hanya seorang sahaja yang sudah bekerja, yang lainnya masih lagi bersekolah dan yang kecil berusia 12 tahun," jelasnya.

Kata Azlina sejak dia dikesan pada tahun 2009 menghidap kanser usus tahap 2 iaitu kanser yang selalunya menyerang lelaki sahaja, kehidupannya mula berubah.

Jelasnya dalam tempoh sebulan sebelum melakukan pemeriksaan doktor najisnya berdarah dan berwarna hitam, selepas itu dia terus melakukan pembedahan.

Jelasnya, dia juga ada melakukan ikhtiar dengan membeli ubat-ubatan luar sebanyak RM300 sebulan.

Setakat ini katanya dia hanya mendapatkan bantuan daripada unit kebajikan hospital-hospital berkenaan untuk melunaskan bayaran setiap kali rawatan atau pembedahan dilakukan.

Ada juga yang dia terpaksa meminjam wang daripada ahli keluarga untuk membiayai rawatan.

Jika ada pihak di luar sana yang prihatin dengan nasib yang menimpa wanita ini boleh menghubungi Azlina di talian 019-6439987.

Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved