Isnin, 24 Oktober 2011

Utusan Online - Agrobiz


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Agrobiz


UMT giatkan penyelidikan rosel

Posted:

UMT giatkan penyelidikan rosel

UMT giatkan penyelidikan rosel

oleh LAUPA JUNUS
Gambar Ihsan UMT


Antara yang terlibat dalam membantu penyelidikan Roselle Delight di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) iaitu dari kiri: Ho Jia Wei( pelajar tahun akhir) Aniza Draman (Penolong Pegawai Sains) dan Wan Nor Haryani Wan Mohamad (Penolong Pegawai Teknologi Makanan).


Industri berasaskan rosel bukan baru di negara ini malah satu ketika dulu ia pernah menjadi satu tanaman fenomena yang begitu menarik perhatian dan menjana pertumbuhan banyak syarikat-syarikat industri kecil dan sederhana (IKS).

Rosel atau segelintir masyarakat memanggilnya asam paya, asam kumbang dan asam susur dikatakan berasal dari India atau mungkin Afrika dan dibawa ke negara ini sejak tiga kurun lalu.

Daripada segi botani, rosel atau nama saintifiknya Hibiscus sabdariffa L. berada dalam keluarga yang sama dengan bunga raya, kenaf dan bendi.

Pokok rosel ditanam daripada biji benih atau keratan batang. Apabila matang ia mampu mencapai ketinggian antara tiga hingga lima meter (m).

Pokok rosel mengeluarkan bunga sepanjang tahun yang berwarna kuning dan merah jambu bergantung kepada varieti.

Kaliksnya (salut bunga) berwarna merah gelap dan lebih tebal berbanding bunga raya.

Rosel sebenarnya tumbuhan yang istimewa dan boleh dianggap sebagai pokok serba guna.

Bahagian kaliksnya yang masam boleh diproses menjadi makanan dan minuman seperti jus, kordial, halwa, jeli, jeruk dan rosel kering yang dijadikan serbuk atau kepingan dalam penyediaan minuman rosel.

Daun dan batang muda rosel boleh dimakan sebagai ulam atau salad dan juga perisa dalam masakan seperti kuah kari, asam pedas dan kuah singgang.

Industri tanaman rosel berkembang dengan cepat mungkin disebabkan kaedah penanamannya yang mudah dan pada masa yang sama, hampir semua bahagian pokoknya boleh dimanfaatkan.

Ini mendorong kepada banyak penghasilan produk makanan berasaskan rosel dan akhirnya mendorong kepada penyelidikan-penyelidikan baru untuk menambah varieti (kepelbagaian baka) tanaman tersebut.

Menyedari banyaknya peluang ekonomi yang dapat dijana daripada tanaman tersebut , Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah mengambil langkah proaktif menubuhkan kumpulan penyelidikan dikenali sebagai Roselle Special Interest Group (RSIG) pada tahun 2010.

Penubuhan kumpulan tersebut adalah bertujuan memberi pembaharuan dan nilai tambah terhadap industri rosel di negara ini.

Untuk tujuan itu, RSIG yang diketuai oleh Prof Dr. Sayed Mohd. Zain Sayed Hasan yang juga Dekan Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan (FASM) , UMT membahagikan kepada empat bidang penyelidikan utama iaitu agronomi, lepas tuai, penghasilan produk makanan dan pemakanan imunologi.

Berdasarkan empat bidang keutamaan dengan kepakaran 40 orang daripada pelbagai disiplin ilmu, RSIG menggerakkan kumpulan penyelidiknya bagi setiap bidang berkenaan.

Ini termasuk mengusahakan penanaman rosel di Stesen Pembangunan Komoditi Rhu Tapai, Lembah Bidong hasil kerjasama dengan Jabatan Pertanian Terengganu.

Penanaman diusahakan di tanah BRIS yang melibatkan varieti terpilih termasuk tiga varieti baru hasil penyelidikan Prof. Dr. Mohamad Osman , bekas penyelidik di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang berjaya menghasilkan varieti rosel UKMR-1, UKMR-2, UKMR-3 .

Baka lain yang turut ditanam ialah Terengganu dan Arab.

Sehingga kini, sembilan produk berjaya dihasilkan kumpulan berkenaan.

Antaranya, jeruk rosel yang dihasilkan menerusi penyelidikan Dr. Mohd. Nizam Lani, Roshita Ibrahim, Goh Yoke Hoon, Nurul Atiqah Ramli Nasrenim Suhaimin , Suzana Mat Saad dan Suhana Muhamad Hanidun.

Jeruk rosel berkenaan berasa masam manis dan teksturnya yang rangup boleh dimakan begitu sahaja.

Kumpulan tersebut juga berjaya menghasilkan kek lapis kaya rosel menggunakan kaliks.

Penyelidikan tersebut dijalankan bersama oleh Aziz Yusof, Wan Hafiz Zainal Shukri, Fisal Ahmad, Siti Nur Afiffah Jaafar dan Zamani Mohamed.

Satu lagi produk yang tidak kurang hebatnya ialah Roselle Delight iaitu aiskrim yang mempunyai rasa masam manis tanpa pewarna dan bahan pengawet sebaliknya mengandungi vitamin C, kaya dengan antioksidan dan rasanya yang unik.

Ais krim tersebut dihasilkan menerusi penyelidikan Dr. Amir Izzwan, Mohd. Zaidi Yahaya, Wan Nor Haryani Wan Mohamad, Aswardy Hamzah dan Dayang Normiah Mohamad.

Selain itu roselle crunch turut dihasilkan iaitu biskut yang diadun dengan teliti menggunakan rosel. Biskut tersebut merupakan hasil penyelidikan Fadina Yusof, Faridah Mohd. Isa dan Dr Sayed Mohd. Zain.

Sesuai dengan populariti rosel di Terengganu, sekumpulan penyelidik berjaya menghasilkan Te'ro (Terengganu Rosel leather bar). Ia merupakan snek ringan , mengekalkan rasa semulajadi rosel dan tanpa bahan tiruan.

Ia merupakan produk hasil penyelidikan Fisal Ahmad, Mohd Zaidi Yahya, Zuraidah Nasution, Wan Nor Haryani Wan Mohamad dan Dayang Normiah Mohamad.

Malah , penyelidikan makanan berasaskan rosel semakin berkembang dengan adanya produk seperti, yogurt, bebola ikan rosel, kek lapis rosel, kek cawan rosel dan tat telur rosel.

Full content generated by Get Full RSS.

Orkid Thai ke pasaran dunia

Posted:

Orkid Thai ke pasaran dunia

Orkid Thai ke pasaran dunia

Oleh NAZRUL AZIM SHARUDDIN
nazrul.sharuddin@utusan.com.my


CHITRAPAN Tiempayotorn memberi taklimat kepada peserta Agrochallenge Antarabangsa Thailand 2011 ketika sesi lawatan ke Thai Orchids Company Limited di Bangkok baru-baru ini.


KUNJUNGAN ke ladang orkid milik syarikat Thai Orchids Company Limited yang terletak di daerah Bangphad, Bangkok, Thailand bagai memasuki 'syurga' tumbuhan renek itu.

Manakan tidak, keseluruhan kawasannya ditanam pelbagai spesies orkid berwarna-warni yang sangat cantik diiringi dekorasi taman cukup mengujakan.

Kehadiran tasik buatan di sebahagian kawasan taman anggerik itu pula melengkapkan lagi keindahan landskap serta panorama lokasi eksklusif berkenaan.

Keadaan yang mendamaikan itu seolah-olah mengubat rasa penat para peserta program kembara Agrochallenge Antarabangsa Thailand 2011 selepas melalui siri penjelajahan yang amat panjang.

Persinggahan ke ladang tersebut merupakan sebahagian daripada jadual perjalanan acara yang dianjurkan Kelab Usahawan Tani Malaysia (KUAT).

Berbicara mengenai ladang komersial seluas 40 hektar itu, Presiden Thai Orchids Company Limited, Jade Meyanyieam memberitahu, syarikat tersebut mula beroperasi sejak tahun 1989.

''Ketika itu, ia dilaksanakan di kawasan seluas hanya lima hektar dan berkembang perlahan-lahan sehingga ke peringkat sekarang.

''Hari ini, ladang kami telah berjaya menempah nama sebagai pengeksport produk bunga orkid segar nombor satu Asia dan kedua di dunia selepas Belanda.

''Dalam perusahaan ini, syarikat hanya memberi fokus kepada pengeluaran dan pengeksportan bunga-bunga orkid segar sahaja,'' jelasnya yang juga Presiden Persatuan Pengekport Orkid Thai di Thailand.

Berpegang kepada moto Orkid Thai Melangkah ke Dunia, syarikat itu tidak pernah berhenti mengatur strategi memacu kejayaan dalam industri florikultur.

Antara tumpuan pelaksanaan operasi adalah seperti meningkatkan produktiviti serta penghasilan pelbagai baka orkid hibrid baru menerusi aktiviti kajian dan penyelidikan.

Tidak cukup dengan itu, mereka turut memberi fokus kepada aktiviti pembiakan, pengendalian sistem penanaman dan pengurusan berkualiti serta beretika.

''Di sini, kawasan penanaman dibahagikan kepada lapan zon utama dimana setiap zon ditanam dengan baka orkid yang berbeza.

''Secara keseluruhannya, ladang ini ditanam dengan lebih daripada 60 spesies bunga orkid.

''Kita juga mempunyai makmal sendiri untuk menggalakkan operasi penyelidikan baka-baka orkid baru dengan corak dan saiz lebih menarik,'' jelasnya yang mempunyai seramai lebih kurang 120 kakitangan sokongan.

Di ladang berkenaan, baka Dendrobium daripada pelbagai spesies mendapat sambutan cukup menggalakkan oleh para pengimport dengan penguasaan pasaran sehingga 90 peratus.

Di samping itu, baka lain yang turut ditanam adalah seperti Mokara, Dyed Orchids, Vanda, Ascocenda, Heliconia dan Anthurium.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved