Khamis, 20 Oktober 2011

Utusan Online - Keluarga


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Hidangan ikut cita rasa

Posted:

Hidangan ikut cita rasa

Hidangan ikut cita rasa

Oleh ZUHAYATI YAZID
Gambar ROSNI MASRI


Zakaria Ismail (kanan) dan Chef Rosmandi Ismail bersama sajian makanan Melayu Thailand yang menyelerakan.


MASAKAN Melayu Thai bukan lagi asing kepada masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

Melihat pada menunya sahaja membuatkan sesiapa sahaja terbuka selera tidak kira ketika makan tengahari mahupun makan malam.

Sajian sama jadi taruhan di Restoran Suasa terletak di Hotel Habib, Kota Bharu, Kelantan yang menawarkan Melayu Thailand terpilih untuk para pengunjungnya sepanjang awal September lalu hingga hujung tahun ini.

Menurut Pengurus Hotel, Zakaria Ismail, sajian tersebut dipilih kerana menyedari ia sememangnya menjadi kegemaran kebanyakan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

"Falsafah kami menyediakan makanan untuk dinikmati oleh semua. Memandangkan masakan Melayu Thailand boleh diterima oleh semua golongan daripada kanak-kanak hinggalah orang tua rasanya ia adalah pilihan yang tepat," katanya.

Beliau mengakui aspek rasa dan aroma masakan amat dititikberatkan agar ia setanding dengan masakan sendiri di rumah.

Sebab itu juga menu yang ditawarkan berbentuk hidangan secara set yang boleh dipilih pelanggan mengikut cita rasa dan kesesuaian mereka.

"Dengan cara ini pelanggan tidak perlu berebut untuk beratur mengambil makanan sebaliknya terus membuat tempahan mengikut selera mereka.

"Pelanggan juga dapat menikmati makanan segar yang baru dimasak dan harga yang dikenakan juga berbaloi dengan keenakan yang dinikmati," katanya.

Semua hidangan Restoran Suasa disediakan oleh tukang masak berpengalaman iaitu Chef Rosmandi Ismail yang dibantu oleh empat pembantu.

Menariknya di restoran ini semua perencah yang digunakan untuk memasak dibuat sendiri oleh chef menggunakan bahan-bahan mentah yang segar, herba serta rempah asli.

"Semua ini penting bagi memastikan rasanya dan kualiti masakan betul-betul istimewa seperti masakan di Thailand," kata Chef Rosmandi.

Malah, bagi memastikan aroma masakan menyelerakan dan rasa lebih sedap, semua bahan-bahan terutama perencah masakan tidak dikisar dengan mesin sebaliknya menggunakan cara tradisional iaitu sama ada dihiris atau ditumbuk.

Sementara itu bagi pengunjung yang baru pertama kali melangkah masuk jangan lupa mencuba sup ekor yang merupakan sajian wajib di restoran ini.

Sajian lain termasuk sambal sotong, tomyam, ikan goreng bersama mangga muda, ayam goreng halia, kailan goreng dan banyak lagi.

Selesai menjamu selera mintalah segelas Teh Tarik Dangdut. Aroma teh pekat yang ditarik secukupnya menjadi satu lagi keistimewaan di restoran ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Petua di dapur

Posted:

Petua di dapur

Petua di dapur

ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera kepada semua. Tentu sahaja anda pernah mengamalkan petua-petua ketika memasak di dapur bukan?

Sebenarnya petua dapur sangat berguna dan merupakan antara perkara yang terpenting ketika menguruskan hal-hal memasak di dapur.

Apa yang menarik, ada petua-petua dapur yang dapat melazatkan makanan dan sesetengah petua pula dapat menyenangkan kerja-kerja kita apabila memasak dan sebagainya.

Maklumlah kerja-kerja memasak ini kadang-kadang nampak sahaja mudah tetapi bagi sesetengah orang yang tidak biasa ke dapur ia adalah suatu perkara yang rumit.

Oleh itu petua dapur bolehlah dijadikan satu panduan agar kerja-kerja memasak anda menjadi mudah selain makanan yang dihasilkan berasa enak dan mendapat pujian ramai.

Hari ini saya akan kongsikan beberapa petua dapur yang berguna dalam urusan harian anda di dapur.

Melembutkan cucur

Apa kata anda cuba cara ini jika inginkan cucur yang lembut setelah dimasak. Apa yang anda perlukan adalah bancuh tepung cucur dengan air suam. Kemudian goreng seperti biasa. Pasti rasa cucur akan berasa lembut walaupun setelah ia menjadi sejuk.

Menghilangkan pahit peria

Peria kaya dengan khasiat untuk tubuh anda. Namun rasa peria sememangnya pahit membuatkan ramai yang tidak menggemarinya.

Untuk menghilangkan rasa pahit peria itu, potong peria dan rendam di dalam air berisi garam halus selama 25 minit. Tapiskan airnya dan masaklah peria tadi mengikut resipi anda.

Mengurangkan bau hamis kambing

Untuk mengurangkan bau masakan daging kambing cubalah petua berikut.

Setelah anda menghiris daging kambing lumurkan dengan sedikit tepung gandum dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bersihkan dan perahkan dengan sedikit jus limau kasturi atau lemon. Biarkan 30 minit dan bilas. Tapis dan toskan air basuhan. Bolehlah digunakan.

Membersihkan siput sedut

Jika anda menghadapi masalah untuk membersihkan siput sedut, petua berikut mungkin berguna bagi anda.

Ambil sebekas hampas kelapa, gaulkan siput sedut yang masih hidup itu dan biarkan semalaman.

Esoknya barulah anda mengerat bahagian hujung cengkerang siput sebelum dimasak. Dengan cara ini bau lumpur dari siput itu akan hilang, malah bertambah rasa lemaknya apabila dimasak.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved