Ahad, 27 April 2014

Utusan Online - Rencana


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Rencana


MSAM 2014 sepanas bumi Kelantan

Posted: 27 Apr 2014 11:39 AM PDT

Oleh Zunaidah Zainon

PARA hadirin khusyuk mendengar ucapan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Majlis Penutup MSAM 2014 sempena Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) yang berlangsung dari 20-27 April di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC), Kota Bharu, Kelantan, semalam. - UTUSAN/ Irwan Majid

LEBIH seminggu berkampung di Kota Bharu, Kelantan, bumi Che Siti Wan Kembang ini sudah tiga bulan tidak dibasahi hujan. Cuacanya panas terik, berangin dan kering. Namun, Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2014 menutup tirainya semalam dengan catatan jumlah pengunjung seramai 215,000 orang - mengatasi jumlah ketika ia pertama kali diadakan di negeri ini pada 2001.

Banyak kaitan antara hujan dan orang yang datang ke sini. Jika hujan, pengunjungnya kurang, jika panas pula, ramai yang tak tahan kerana ada yang sudah terbiasa duduk dalam pendingin hawa.

Jika hujan juga, sudah tentu MSAM di Kota Bharu gagal mengulangi jumlah pengunjung yang ramai dengan purata 38,000 orang setiap hari. Kali pertama dulu, Kelantan mencatat jumlah pengunjung seramai 191,000 orang dalam tempoh lima hari penganjurannya.

Bagaimanapun, dengan jumlah pengunjung yang naik mendadak sehingga melepasi sasaran 200,000 menunjukkan cuaca bukan halangannya, sebaliknya orang ramai menunggu cuti hujung minggu untuk menjengah ke pameran pelaburan ini bersama ahli keluarga dan rakan-rakan.

Selain berkonsepkan taman tema dengan elemen teknologi maklumat, MSAM 2014 turut tidak meminggirkan nilai-nilai tradisi. Ini dapat dilihat dengan kerancakan permainan tradisional seperti congkak dan gasing serta gema alunan dikir barat tetap berkumandang hampir setiap hari.

Pemilihan lokasi di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Tunjong memberi banyak kelebihan kerana di sini terdapat pelbagai kemudahan untuk pengunjung. Tunjong terletak di pinggir bandar Kota Bharu.

RTC pada dasarnya adalah pusat sehenti bagi aktiviti pertanian yang merupakan projek berimpak besar di Kelantan dengan kos mencecah RM140 juta. Segala aktiviti pertanian tertumpu di sini dengan dibahagikan mengikut blok misalnya untuk jualan florikultur, pokok-pokok herba, sayur-sayuran, buah-buahan dan barang keperluan harian.

Di sekitar RTC ini juga, pasar-pasar niaga tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Terdapat pelbagai gerai di sini dari makanan hinggalah jualan perabot secara terus dari kilang. Di samping itu, ada juga kemudahan lain seperti Bank Simpanan Nasional (BSN), Agrobank, Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN) dan agensi-agensi kerajaan yang lain.

Kegiatan ekonomi berlaku begitu rancak di sekitar RTC ini. Untuk rekod, RTC telah melahirkan 617 usahawan di Kelantan dengan nilai jualan dijangka mencecah RM240 juta tahun ini. Sudah tentu dengan tempoh lapan hari penganjuran MSAM 2014 ini, ibarat lubuk rezeki kepada peniaga-peniaga ini. Bahkan, ada kalangan mereka mampu memperoleh RM1,200 sehari hanya dengan menjual air minuman.

Tidak kurang juga, MSAM 2014 menjadi tumpuan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan pelajar universiti untuk mencari duit poket. Sebaik-baiknya mereka menggunakan peluang ini bukan sahaja untuk menambah pendapatan dan mengisi masa lapang semata-mata sebaliknya meninjau prospek yang ada dalam bidang urus niaga dan pelaburan saham.

Bagi PNB sendiri, firma ini dari semasa ke semasa melatih pengurus-pengurus dana yang berkaliber supaya bijak membuat percaturan dalam pelaburan saham yang diceburi. Ijazah bukan satu kemestian, tetapi mempunyai pensijilan profesional, adalah satu bonus!

Hakikatnya banyak pintu rezeki terbuka sepanjang minggu ini daripada tukang sapu dan pengutip sampah hinggalah bisnes perhotelan di Kota Bharu yang tidak menang tangan melayan tetamu-tetamu luar yang datang ke sini. Tidak lupa juga khidmat setia pasukan Rela dan polis bantuan yang sentiasa berkawal sepanjang masa demi keselamatan pengunjung dan petugas-petugas MSAM 2014.

Berdasarkan prestasi MSAM 2014, Permodalan Nasional Berhad (PNB) kini merancang untuk menggerakkan program pelancaran Amanah Saham Bumiputera 2 (ASB2) setelah mendapati sambutan yang diterima kurang menggalakkan.

Walaupun sejujurnya, ASB2 merupakan dana amanah di bawah Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang paling mendapat sambutan berdasarkan prestasi bulan pertama berbanding dana-dana lain yang ditawarkan, namun ia masih belum mampu memuaskan hati firma pelaburan ini.

Antara faktor yang menyebabkan perkara tersebut berlaku, tanggapan sesetengah pihak bahawa pelabur ASB tidak boleh mendaftar dalam ASB2 dan juga stigma masyarakat yang masih memandang sinis terhadap status pelaburan ASB.

Untuk itu, banyak usaha perlu dilakukan PNB untuk menyedarkan masyarakat tentang kepentingan melabur sekalipun ia telah dipertanggungjawabkan 36 tahun lalu sejak penubuhannya.

Selain itu, PNB juga harus mencari kaedah terbaik bagi menggalakkan pelabur-pelaburnya membuat perwarisan harta pusaka berkaitan unit amanah saham.

Sehingga 24 April tahun ini, hanya 3,957 sahaja mendaftar dengan Hibah Amanah (untuk pelabur beragama Islam) dengan jumlah pelaburan bernilai 1.44 bilion unit manakala Pengisytiharan Amanah (untuk pelabur bukan beragama Islam) pula sebanyak 2,067 dengan jumlah pelaburan 562 juta unit.

Dibandingkan dengan pemegang unit amanahnya yang mencecah 11.85 juta, sudah tentu jumlah tersebut amat sedikit, tidak pun mencapai 0.1 peratus.

Dalam masa sama, banyak yang perlu diteroka, dididik dan dipupuk terutama apabila generasi Y kini menjadi fokus utama kerajaan. Selain mereka perlu ditanam dengan nilai-nilai murni, kerajaan juga perlu melakukan sesuatu supaya mereka menjadi generasi yang bijak membuat pelaburan dan mengumpul harta pada usia yang muda.

MSAM boleh menjadi satu daripada platformnya tetapi perlu diteliti pendekatan yang lebih serasi dan matang dengan cita rasa mereka.

Sepanas bumi Kelantan, begitulah juga MSAM 2014. Kerancakan hujung minggu di Kelantan memberi impak positif kepada penganjuran MSAM kali ke-15 ini. Walaupun ada beberapa kekurangan yang perlu diperbaiki pada masa hadapan, misalnya mengkaji semula konsep pameran yang lebih mesra pengunjung, namun secara keseluruhannya, pameran pelaburan ini ternyata berjaya mencapai objektifnya.

Apa yang pasti, momen MSAM 2014 meninggalkan kenangan manis buat seorang teman, yang akhirnya bakal bertemu jodoh dengan gadis pujaan hati. Semoga jarak jauh antara Laut China Selatan tidak memisahkan kasih sayang kalian! Dan atas kasih sayang juga, semoga penganjuran MSAM akan datang, menggamit satu lagi kejayaan membanggakan buat PNB yang kini menggembleng dana berjumlah RM267 bilion.

Lantang menolak Comango

Posted: 27 Apr 2014 11:39 AM PDT

Berikut sambungan wawancara Mingguan Malaysia bersama Ahli Jawatankuasa MuslimUPRo, NASHARUDIN MAT ISA, berhubung cabaran menghadapi tuntutan-tuntutan luar tabii hak asasi manusia (HAM) dan iltizam Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (Centhra) untuk memperbetulkan tanggapan serong yang diketengahkan oleh Comango dan pada masa sama memperjuangkan isu-isu Islam.

Boleh ustaz huraikan kekeliruan masyarakat mengenai hak asasi manusia antara Islam dan bukan Islam?

NASHARUDIN: Satu perkara yang perlu dijelaskan di sini, kita bukan menentang perjuangan HAM sebab banyak di antara tuntutan yang selari dengan Islam, cuma yang kita tentang apabila tuntutan HAM itu bercanggah dengan Islam, bercanggah dengan Perlembagaan, sebab itu daripada laporan yang dikemukakan oleh Comango ke PBB yang kami tentang adalah enam topik yang utama.

Secara umumnya hak asasi itu bagus, selaras dengan Islam contohnya hak untuk menyatakan pandangan yang dijamin oleh Islam. Memperjuangkan hak wanita dibenarkan Islam, begitu juga hak kanak-kanak. Tetapi apabila ada suara yang meminta hak supaya lelaki boleh kahwin lelaki, perempuan kahwin perempuan, ini bercanggah dengan Islam.

Apabila ada suara yang meminta supaya Mahkamah Syariah dihapuskan dan apabila mereka mula meminta hak Mahkamah Syariah dihapuskan, kita tidak perlu tunggu lama. Selepas itu nanti mereka akan menuntut supaya hak yang berkaitan dengan pengurusan Islam, pentadbiran negara Islam juga dihapuskan. Mereka akan masuk lagi dalam satu peringkat menghapuskan hak peruntukan perundangan terhadap kuasa raja-raja Melayu.

Kita akan melalui proses UPR setiap empat tahun sekali, sudah tentu mereka akan sampai ke sana. Akhirnya mungkin mereka akan minta supaya negara Malaysia bebas daripada agama.

Mereka bukan memperjuangkan hak kebebasan beragama tetapi sebenarnya perjuangan mereka untuk membebaskan diri daripada agama. Kita tidak akan beri ruang untuk ini berlaku. Cuma yang perlu adalah kekuatan daripada orang Islam itu sendiri.

Alhamdulillah isu Comango telah menggabungkan banyak NGO Islam. Baru-baru ini ada Seminar berkaitan perpaduan ummah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Saya turut membentangkan kertas kerja. Seperkara yang saya bangkitkan, umat Islam di Malaysia tidak perlu menunggu bila sudah berlaku sesuatu baru hendak bertindak. Jangan sudah terhantuk baru nak tengadah, jangan tunggu jadi padang jarak padang tekukur baru bertindak.

Perpaduan ummah perlu menjadi agenda berterusan orang Islam. Jangan tunggu isu. Apabila berlaku kes Lina Joy, kes Natrah, baru berarak, berlaku Comango baru berarak dan bersatu. Kalau tunggu isu berlaku ia hanya bersifat ad-hoc dan umat Islam boleh saja lumpuh dan hilang kekuatan.

Saya ingin menyeru supaya kita jadikan ini agenda berterusan yang melewati batasan politik dan apa saja. Ini tugas dan tanggungjawab kita bersama.

Kebelakangan ini pihak Barat berterusan menyerang Malaysia dalam pelbagai isu termasuk sosial, ekonomi dan gaya hidup? Apakah agenda yang cuba dimainkan?

Agenda liberalisme Barat telah menjadi agenda yang cukup menjadi semacam kanser di negara Islam, mereka masuk dengan pelbagai cara. Kalau di Indonesia pada tahun 2006 bila diisytiharkan Deklarasi atau Prinsip-prinsip Jogja, tamparan cukup hebat kepada negara Islam. Kenapa mereka pilih Jogja untuk mengadakan prinsip prinsip yang mengiktiraf hak LGBTdan sebagainya?

Mereka ingin memperlihatkan kepada dunia, tengok sebuah negara Islam yang besar pun kami berjaya buat satu deklarasi yang mengiktiraf hak LGBT. Mereka cuba masuk ke Malaysia dengan fahaman liberal, dengan fahaman plural, masuk melalui konsert yang merosak akhlak, budaya yang jauh daripada setempat yang sudah pasti jauh daripada agama Mereka cuba masuk. Tapi yang penting bagi saya adalah resistance atau penolakan daripada orang Islam harus kuat dan lantang.

Malangnya dia tidak akan kuat dan lantang kalau hanya cebisan yang lakukan. Ia perlu jadi usaha yang bersifat kolektif baru ada kekuatan dan baru ada kelantangan. Cukup setakat ini kita berurusan dengan fahaman remeh. Kita ada isu yang besar sekarang, isu ancaman agama, isu ancaman terhadap al-Quran, syariah, sunah Rasul. Ini adalah tugas dan tanggungjawab kita.

Mereka masuk dengan cara yang berstruktur. Pesanan yang yang selalu kita dengar "benda yang benar kalau kita tidak urus dengan baik akan diatasi oleh benda yang salah dan apabila yang salah ditadbir dengan baik akan menjadi benar."

Kita berjuang di atas benda yang benar untuk memperjuangkan agama kita tapi kita tak urus dengan baik, kita akan diatasi dengan kebatilan. Comango ni batil tapi berstruktur. Gerakan liberalisme batil tapi berstruktur. Gerakan pluralisme batil tapi berstruktur. Bila mereka berstruktur kita lawan mereka tanpa struktur, ini satu benda yang parah. Kita kena berstruktur.

Adakah Comango terdapat di negara Islam lain atau hanya di Malaysia?

Proses UPR adalah baru, dan mula diperkenalkan oleh Kofi Annan. Kali pertama Malaysia melalui proses UPR adalah pada 2009. Proses UPR ini ada tiga komponen utama yang akan mengangkat isu HAM. Pertama, laporan daripada hak kerajaan, kedua, laporan daripada badan rasmi berkaitan dengan HAM dalam negara tersebut. Di Malaysia adalah Suhakam dan ketiga laporan daripada NGO-NGO.

Kita lihat gabungan NGO ini ada di setiap negara cuma dalam konteks Malaysia mereka menggelar diri mereka Comango. Kita memberi tumpuan kepada negara kita dan tidak campur tangan negara lain.

Saya melihat dalam konteks Comango, mereka ini lantang kerana mereka sudah agak lama beroperasi dan mereka mempunyai sokongan dan dokongan yang kuat daripada NGO-NGO antarabangsa malah mendapat sumbangan dana dari luar. Kita ada bukti. Rangkaian networking yang mereka ada di Geneva, Eropah atau di mana saja mereka gunakan semaksimum yang mungkin.

Ini jelas terbukti pada 20 Mac baru-baru ini sebelum pihak kerajaan membentangkan laporan, ada beberapa NGO dari luar telah berucap contohnya British Human Associates, Amnesty International, NGO dari Kanada yang apabila kami perhatikan ucapan mereka tidak lain hanya sekadar membaca teks skrip yang disediakan oleh Comango.

Persepsi yang cukup negatif diberikan tentang Malaysia oleh NGO-NGO antarabangsa tetapi menggunakan skrip Comango. Itu berlaku pada 20 Mac. Pada 21 Mac sehari selepas pihak kerajaan Malaysia membentangkan pembentangan kita, pihak Comango telah mengadakan satu acara sampingan di Geneva, antara wakil yang berucap Seksualiti Merdeka, Women Aid Organisation dan sebagainya. Sekali lagi mereka memberikan gambaran yang cukup negatif tentang keadaan HAM di Malaysia sampai mengungkap kalimah contohnya NGO-NGO di harassed (dera) oleh pihak kerajaan.

Saya sendiri tidak faham apa maksud mereka dengan harassed. Adakah apabila Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengumumkan 38 NGO yang bergabung dengan Comango tidak berdaftar dengan ROS, dianggap harassed? Bagi saya itu bukan harassment. Ini adalah penegasan terhadap keperluan organisasi di Malaysia menghormati undang undang. Kalau anda tidak menghormati undang-undang, tidak mendaftarkan diri dengan badan yang mendaftarkan pertubuhan ini lalu diumumkan kamu sebagai pertubuhan yang tidak sah, ini tidak boleh dianggap sebagai harassment.

Namun kebanyakan mereka ini mempunyai kefahaman yang jelas tentang undang-undang?

Tidak bolehlah melanggar undang-undang. Bagaimana pula mengiktiraf aktiviti dan penglibatan kamu dan kemudiannya hendak dibawa pula nama-nama organisasi ini ke peringkat luar sedangkan mereka bukan pertubuhan yang sah dari segi undang-undang. Bagi saya itu bukan harassment, itu pelanggaran undang-undang.

Salah seorang pemimpin Comango membuat kenyataan bahawa tidak ada dalam laporan mereka yang hendak menggugat Islam atau mempromosikan seks bebas atau sebagainya. Saya boleh tunjukkan dokumen mereka, dokumen yang menunjukkan bahawa jelas termaktub dalam laporan yang mereka hantar kepada pihak HAM di Geneva desakan contohnya untuk menghapuskan Mahkamah Syariah, desakan untuk dipinda Kanun Keseksaan Seksyen 77 B, akta itu jelas memperuntukkan undang-undang bahawa hubungan jenis sesama jenis atau perkahwinan sesama jenis (gay dan lesbian) adalah satu kesalahan.

Mereka minta kita pinda Perlembagaan, itu jelas termaktub dalam laporan. Mereka ingat kita tak tahu, tidak membaca. Mereka ingat orang Malaysia bodoh. Kemudian mereka kata tiada laporan itu. Di sana mereka membohong, di sini mereka membohong. Ini adalah satu pembohongan profesional yang cukup dahsyat yang dilakukan oleh Comango. Perkara inilah yang perlu kita dedahkan kepada masyarakat sebab itu MuslimUPRo dan insya-Allah selepas ini Centhra akan mengambil inisiatif untuk turun ke seberapa banyak medan yang boleh.

Saya sendiri mempunyai beberapa siri jemputan contohnya ke Port Dickson dan Kuala Pilah, Negeri Sembilan, antara program yang dianjurkan oleh badan NGO di sana. Kemudian kita ada beberapa siri jemputan di beberapa buah universiti yang kita akan berikan penerangan.

Bagaimana pula mengenai penglibatan Suhakam dan Majlis Peguam?

Kalau kita lihat dalam senarai Comango, organisasi besar yang mendukungnya adalah Majlis Peguam. Mereka ini dengan jelas menggunakan kepakaran dalam undang-undang memberikan promosi atau gambaran yang salah terhadap isu sebenar yang berlaku di Malaysia.

Kita tidak boleh membandingkan Malaysia dengan negara lain sebab sebagai sebuah negara yang berdaulat sudah tentu kita ada peraturan sendiri. Mereka juga sering memperjuangkan Perlembagaan, kedaulatan undang-undang tetapi tidakkah perkara ini juga dalam Perlembagaan, dalam rangka kita untuk mendaulatkan undang-undang negara kita memperuntukkan dengan jelas bahawa Islam sebagai agama Persekutuan.

Apabila kita sebut Islam sebagai agama Persekutuan sudah tentulah kita akan tertakluk kepada peraturan Islam dan hukum-hakam Islam. Walaupun pada masa sama kita menyedari bahawa hal-hal yang berkaitan dengan pelaksanaan Islam itu masih belum sampai ke tahap maksimum tetapi ruangnya sentiasa ada untuk kita baiki.

Jadi apabila dalam Perlembagaan diperuntukkan Islam sebagai agama Persekutuan, undang-undang, peraturan dan sebagainya hendak atau tidak, tidak boleh melewati kedudukan Islam. Jadi kita hairan macam mana pula Majlis Peguam boleh menyokong contohnya, seruan kepada hak kebebasan LGBT? Seperti mana yang terkandung dalam laporan Comango. Ini persoalannya.

Sebab itu kita mencadangkan supaya pihak kerajaan dalam berurusan dengan peguam tertentu yang jelas mempromosikan perjuangan LGBT dan perkara luar tabii ini, sudah sampai masanya untuk dinilai semula kemudahan yang diterima mereka daripada syarikat milik kerajaan (GLC) dan pihak kerajaan.

Kita tidak mahu kerajaan terpalit dengan usaha untuk mempromosikan perkara yang bagi kita boleh mengundang bala Allah. Kalau ada peguam yang mempromosikan LGBT dan GLC terus mengiktiraf mereka sebagai panel guaman mereka, bagi saya ini subahat dengan perkara mungkar, perkara yang dilarang Allah yang boleh menjadi sebab bala Allah kepada kita.

Berikut sambungan wawancara Mingguan Malaysia bersama Ahli Jawatankuasa MuslimUPRo, NASHARUDIN MAT ISA, berhubung cabaran menghadapi tuntutan-tuntutan luar tabii hak asasi manusia (HAM) dan iltizam Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (Centhra) untuk memperbetulkan tanggapan serong yang diketengahkan oleh Comango dan pada masa sama memperjuangkan isu-isu Islam.

Ini adalah satu pembohongan profesional yang cukup dahsyat yang dilakukan oleh Comango. Perkara inilah yang perlu kita dedahkan kepada masyarakat sebab itu MuslimUPRo dan insya-Allah selepas ini Centhra akan mengambil inisiatif untuk turun ke seberapa banyak medan yang boleh

Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved