Khamis, 16 Januari 2014

Utusan Online - Utara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Utara


Keistimewaan makanan Lenggong

Posted: 15 Jan 2014 10:22 AM PST

Oleh KHAIRUL ABIDIN NUAR
khairul.nuar@utusan.com.my

Shamsul Anuar Nasarah (berdiri, dua dari kanan) turut sama dalam aktiviti gotong-royong bersama penduduk kampung sempena Pesta Makanan Tradisional Lenggong. baru-baru ini.

LENGGONG 15 Jan. - Siapa sangka Lembah Lenggong yang diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia Pertubuhan Pendidikan Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) tahun lalu sebenarnya bukan sahaja mempunyai tapak arkeologi prasejarah, malah turut memiliki warisan masakannya yang tersendiri.

Lenggong yang terletak di Hulu Perak begitu sinonim dengan topografi Sungai Perak yang membawa kepada pembentukan tasik seperti Tasik Raban.

Maka, tidak hairanlah sekiranya ikan air tawar seperti loma, tilan, baung, keli, kaloi, lampam, sepat, tengalan, puyu, belida, temoleh, kelah dan sebarau mudah didapati di sini.

Bahan aslinya seperti pucuk paku, keladi, ulam-ulaman serta pucuk-pucuk kayu seperti salang dan cemperai pula boleh dipetik pucuknya untuk dijadikan sayur.

Pada asasnya, warisan masakan Lenggong banyak dipengaruhi oleh penggunaan bahan-bahan tempatan daripada tumbuh-tumbuhan, hasil sungai serta hutan seperti rebung dan umbut rotan, yang boleh didapati di sekitar kampung.

Difahamkan, terdapat 25 jenis masakan asli warisan Lenggong yang diwarisi dan begitu dikenali dalam kalangan masyarakat di sini.

Antaranya termasuklah masak lemak pekasam loma, gulai daging Patani, gulai umbut pisang hutan, ikan pindang, pais ikan keramat, belotak, ikan sungai bakar cicah air kerabu, kerabu umbut rotan bakar, kerabu umbut tepus gajah dan rendang daging masak hitam.

Penulis berpeluang menghadiri Pesta Makanan Lenggong yang masuk kali kedua penganjurannya Pesta itu telah dirasmikan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abd Aziz .

Yang turut hadir Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dan Ahli Parlimen Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah.

Kesempatan mengunjungi pesta itu orang ramai berpeluang mengenali dua jenis masakan warisan di sini yang dikenali sebagai kebebe dan cara memasak nasi di dalam buluh.

Nama kebebe cukup janggal sekali didengar, namun sebenarnya, menu berkenaan merupakan makanan tradisi masyarakat Patani di Lenggong atau mungkin lebih sesuai dikenali sebagai 'rojak'.

Seorang penduduk, Tayibah Ismail, 59, dari Kampung Teluk Batu berkata, makanan tradisional itu begitu mudah untuk dihasilkan kerana bahan-bahannya boleh didapati di tepi rumah mahupun kebun di sini.

Menurut Tayibah, bahan-bahan yang digunakan merangkumi cili padi, belacan, garam, gula, jantung pisang, putik nangka, buah nenas, cermai, belimbing, kelempong, cedong, dan jambu batu yang telah dipotong kecil.

"Caranya ialah kita masukkan cili padi, garam dan belacan di dalam lesung kayu dan ditumbuk sehingga lumat. Kemudian, masukkan bahan-bahan lain dan akhir sekali bubuh gula secukup rasa.

"Kebebe boleh dihidang dalam kelopak jantung atau daun pisang. Masukkan dalam polisterin pun tak mengapa kerana boleh dimakan pada bila-bila ketika bersantai," katanya.

Tayibah berkata, kebebe seringkali dibuat ketika terdapatnya majlis kenduri sewaktu penduduk kampung bergotong-royong menumbuk kerisik kerana penghasilannya boleh menghilangkan minyak yang terdapat di dalam lesung.

"Rasa kebebe ini semuanya ada. Ada rasa manis, masin, masam, kelat dan masin. Saya pun tak tahu kenapa dipanggil kebebe, namun, hidangan ini berkhasiat kerana kaya dengan vitamin C," katanya.

Sementara itu, seorang lagi penduduk Kampung Chain di sini, Ahmad Yusof Yahya, 48, pula memperkenalkan cara memasak nasi dalam buluh.

Ahmad Yusof yang juga seorang bekas tentera berkata, stail masakan itu sangat sesuai dipraktikkan sekiranya masuk ke dalam hutan kerana tidak perlu membawa sebarang peralatan memasak seperti periuk.

"Hanya perlukan beras dan mungkin sedikit garam. Setelah beras itu dibasuh dan dimasukkan ke dalam buluh dengan dibungkus daun lerek yang boleh didapati di lembah sungai di hutan. Saiz buluh berbeza-beza tetapi sebatang buluh itu mungkin boleh memuatkan dalam lima ke enam bungkus nasi dan dapat dimakan kira-kira 10 orang.

"Tempoh masaknya adalah dua jam, namun ikut juga kepada ketebalan buluh. Apa pun, yang penting, pastikan tiada kebocoran pada buluh ketika mengisi air," katanya.

Menurut Ahmad Yusof, perbezaan ketara antara nasi yang ditanak di dalam buluh berbanding periuk adalah dari segi keharuman baunya.

"Sebenarnya, masak tom yam pun boleh dibuat dalam buluh kerana sememangnya fungsinya sama seolah-olah sebagai sebuah periuk," katanya.

Cubaan seludup diesel tumpas

Posted: 15 Jan 2014 10:22 AM PST

Oleh SHOLINA OSMAN
utusanperlis@utusan.com.my

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia Wilayah Utara berjaya menahan sebuah bot nelayan yang cuba menyeludup kira-kira 900 liter minyak diesel subsidi ke negara Thailand kira-kira 1.2 batu nautika dari pantai Kuala Perlis, semalam. - Ihsan Maritim Malaysia

KANGAR 15 Jan. - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Kuala Perlis berjaya menggagalkan cubaan menyeludup keluar 900 liter minyak diesel subsidi selepas menahan sebuah bot nelayan kira-kira dua kilometer dari pantai Kuala Perlis petang semalam.

Ketua Penguatkuasa Pangkalan Maritim Kuala Perlis, Leftenan Komander Maritim, Shahrizan Raman berkata, bot nelayan itu dikesan ketika pasukan peronda Maritim Malaysia Kuala Perlis melakukan rondaan di lokasi kejadian kira-kira pukul 2.20 petang.

''Kita mendapati terdapat sebuah bot nelayan dalam keadaan mencurigakan sedang menuju ke arah perairan Thailand.

"Hasil pemeriksaan pihaknya mendapati di dalam bot nelayan itu terdapat tiga awak-awak dan seorang tekong rakyat tempatan sedang membawa muatan minyak diesel yang disimpan di bahagian hadapan bot tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Shahrizan, bot itu kemudiannya ditunda ke Pangkalan Maritim Kuala Perlis sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan lanjut mengikut Akta Perikanan 1985.

Ujarnya lagi, pihak Maritim Malaysia juga akan bertindak tegas terhadap aktiviti-aktiviti pencerobohan nelayan negara jiran dan bot pukat rawai yang menyalahi undang-undang.

''Maritim Malaysia meminta kerjasama orang ramai melaporkan sebarang kes penyeludupan yang berlaku di perairan negeri ini di talian MERS 999 atau menghubungi Pusat Operasi Maritim Pangkalan Maritim Kuala Perlis di talian 04-9851072 atau 04-9851162," katanya.

R&R Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth 'sepi'

Posted: 15 Jan 2014 10:22 AM PST

Premis menjual makanan dan minuman tidak beroperasi menyebabkan pengunjung membuat pilihan enggan singgah di Kawasan R&R, Lebuh Raya Lingkaran Luar Butterworth, Pulau Pinang.

BUTTERWORTH 15 Jan. - Dimana silapnya, kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Lebuhraya Lingkaran Luar Butterworth (LLB) yang terletak di Jalan Pantai di sini kini kurang mendapat sambutan dalam kalangan pengunjung.

Ini kerana prasarana yang disediakan cukup indah dengan pemandangan ke laut luas, namun disebabkan kurangnya perhatian terhadap keselesaan pengunjung menjadikan kawasan itu mula menjadi malap.

Lebih ketara apabila premis menjual makanan dan minuman yang tidak beroperasi pada waktu pagi hingga tengah hari, selain kawasan persekitaran yang berlubang dan simen merekah merupakan sebab utama ia tidak lagi menjadi pilihan pengunjung.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, masalah utama yang sering membelenggu pengunjung ialah dari segi keselamatan dan kebajikan di situ membuatkan mereka lebih memilih lokasi lain untuk dikunjungi.

Seorang pengunjung dari Kedah, Zainita Murad,39, berkata, kedai makanan dan minuman dikesan tidak beroperasi sepanjang masa menyebabkan pengunjung enggan singgah menjamu selera di situ.

"Puluhan kedai makan yang terdapat di situ, sebuah pun tidak dibuka sehinggalah menjelang petang dan ini mendatangkan masalah untuk pengunjung berehat di situ.

"Seperti mana lokasi rehat lain selain kemudahan tandas yang sempurna, premis makanan memainkan peranan penting menarik orang ramai untuk singgah," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved