Khamis, 4 Ogos 2011

Utusan Online - Keluarga


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Utusan Online - Keluarga


Kuih tradisional terus bertahan

Posted:

Kuih tradisional terus bertahan

Kuih tradisional terus bertahan

Oleh SHOLINA OSMAN
Gambar HAFIZ KHOSMAT


Asmah Ismail (kiri) menunjukkan cara baru membuat kuih goyang.


BAULU, kuih loyang dan putu kacang merupakan beberapa nama kuih tradisional Melayu yang masih bertahan sampai ke hari ini.

Kuih yang dianggap tidak lapuk dek zaman itu memang mempunyai keistimewaan tersendiri dari segi rasa dan rupa.

Kalau dulu kuih-kuih tradisional ini cuma boleh dinikmati pada musim perayaan, tetapi kini ia semakin mudah didapati dan pada bila-bila masa memandangkan sudah dikomersialkan.

Sebenarnya tidak ramai di kalangan wanita Melayu yang berminat membuat kuih tradisional ini memandangkan proses penyediaannya bukan sahaja renyah bahkan memakan masa selain ada pantang larang.

Asmah Ismail, 64, dari Sungai Petani, Kedah mengakui sekalipun telah mula membuat kuih loyang sejak berusia 18 tahun tetapi ada kalanya masih berdepan dengan masalah kuih tidak menjadi.

Katanya, proses belajar membuat kuih tradisional seperti kuih loyang itu sebenarnya masih berterusan walaupun seseorang itu sudah mahir dan cekap dengan sukatan, cara membancuh dan menggoreng.

''Saya belajar cara buat kuih loyang ini dari arwah nenek dan emak yang memang sedia dikenali di kampung sebagai pembuat kuih goyang dari generasi ke generasi,'' katanya ketika ditemui di Promosi Kraf Aidilfitri 2011 di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, Jalan Conlay baru-baru ini.

Dia merupakan antara beberapa wanita yang pakar dalam membuat kuih tradisional yang dijemput melakukan demonstrasi masakan sempena promosi tersebut anjuran Kraftangan Malaysia.

Menurut Asmah, berdasarkan pengalaman biasanya kuih loyang tidak menjadi disebabkan sukatan bahan kurang tepat atau tersalah bancuh.

Ada kalanyas tepung yang berbeza juga akan memberikan kesan terhadap kuih loyang yang dihasilkan.

Bagaimanapun katanya, kuih itu yang juga dikenali sebagai kuih goyang atau kuih ros mengikut negeri tertentu, tidak memerlukan bahan yang banyak untuk membuatnya.

Seperti kata Asmah, walaupun ia hanya menggunakan tepung beras, santan, telur dan minyak masak sahaja, tetapi cabaran sebenar ialah ketika proses menggoreng.

"Untuk menghasilkan kira-kira 100 biji kuih loyang, kita terpaksa berdiri dari pagi hingga petang,'' katanya.

Tambahnya, sejak dua tahun lalu dia cuba membuat sedikit inovasi pada bentuk kuih loyang.

Selain menampilkannya dalam pelbagai warna, Asmah juga berjaya membentuk kuih loyang menjadi seperti kuntuman bunga yang sedang mekar.

Katanya, dia mula terfikir untuk membuat bentuk kuih loyang itu berkembang bagai bunga sedang mekar selepas berasa bosan dengan bentuk sedia ada.

Bagaimanapun katanya, untuk mengubahsuai bentuk kuih loyang itu dia membuat beberapa percubaan dari peringkat menyediakan bahan, membancuh hingga menggoreng.

''Saya ganti santan dengan telur supaya selepas digoreng tidak akan pecah apabila diletak di atas muncung botol untuk membuatkan kelopaknya kembang dengan cantik,"' katanya.

Secara tidak langsung kuih loyang yang dihasilkannya kurang kolesterol memandangkan tidak menggunakan santan.

Asmah bersyukur kerana kuih loyang bentuk baru tersebut mendapat maklum balas positif daripada para pelanggannya.

"Mereka suka sebab bentuk nampak cantik dan berlainan. Lagipun rasa serta kerangupan kuih loyang bentuk baru ini tetap sama," katanya.

Bagi sesiapa yang ingin merasai keenakan kuih loyang Mak Lang boleh menghubungi beliau menerusi talian 019-4201733.

Sementara itu Rohana Jaffar, 46, dari Projek Perumahan Rakyat (PPR) Desa Tun Razak, Kuala Lumpur, pula mengusahakan kuih tradisional masyarakat Jawa iaitu rempeyek dan tumpi sejak 10 tahun lalu.

''Sebenarnya saya sendiri tidak tahu apa itu rempeyek sehinggalah seorang jiran terlalu teringin untuk makan rempeyek.

''Kerana kasihankan dia, saya mencari buku resipi dan membeli bahan-bahan yang diperlukan. Itulah kali pertama saya belajar membuat rempeyek,'' katanya.

Bagai tidak percaya, bukan sahaja jiran tersebut memuji keenakan rempeyek yang dihasilkan malah meminta lebihan yang ada untuk diberi kepada jiran-jiran lain.

Semenjak itu walaupun mempunyai pekerjaan tetap sebagai guru, dia mula menerima tempahan daripada jiran-jiran yang menyebarkan keenakan rempeyeknya dari mulut ke mulut.

''Cuma sejak dua tahun lalu selepas meletakkan jawatan sebagai guru maka saya mula membuat kuih tradisional ini secara serius,'' katanya.

Rohana memberitahu, selain mengusahakan rempeyek dia turut menerima tempahan kuih batang buruk, simpul kasih dan kuih tradisional basah seperti kuih talam, roti jala, tepung pelita dan sebagainya.

Jelasnya, sekalipun membuat rempeyek nampak mudah tetapi untuk tujuna komersial ia perlu dihasilkan dengan lebih baik.

''Bukan sahaja perlu mengekalkan rasanya yang enak, bahkan rempeyek yang dibuat mesti rangup dan tahan lama,'' katanya.

Rohana mengakui agak cerewet dalam memilih bahan termasuk ikan bilis dan kacang yang terbaik supaya pelanggan puas hati.

Malah katanya, cara bancuhan juga tidak boleh silap kerana jika tidak ia akan menjadi keras.

Jelasnya, tugas membuat rempeyek juga bukan mudah kerana perlu berdiri semasa menggoreng dalam minyak yang panas.

''Rempeyek perlu digoreng satu persatu dan kerja yang lambat ini membuatkan tidak ramai yang ingin membuatnya secara komersial,'' katanya.

Sesiapa yang ingin menempah rempeyek dan beberapa kuih lain boleh menghubunginya menerusi talian 013-2853889.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Nasi ambeng juadah berbuka

Posted:

Nasi ambeng juadah berbuka

Nasi ambeng juadah berbuka

Oleh ROHANA MAN
rohana.man@utusan.com.my


Pengunjung boleh menikmati pelbagai sajian kampung ketika berbuka puasa di D'River Cafe, Riverstone Eco Resort.


JIKA kita membesar dengan hidangan masakan kampung untuk berbuka puasa, pasti kedatangan Ramadan menggamit untuk pulang ke kampung.

Namun, dalam kesibukan bekerja peluang untuk pulang ke kampung tentu sukar.

Tetapi bagi mereka yang ingin menikmati cita rasa ala kampung terdapat banyak restoran yang menyajikannya yang boleh dijadikan persinggahan untuk berbuka puasa.

Tidak terkecuali D'River Cafe, Riverstone Eco Resort (RER) yang meneruskan tradisi menyajikan aneka masakan kampung untuk Ramadan.

Masakan patin tempoyak misalnya merupakan yang begitu popular dari dapur RER.

Dengan konsep santai dan selesa, pengunjung pasti teruja berbuka puasa di ruang kafe terbuka sambil bertemankan bayu senja menyegarkan.

Tanpa pendingin hawa, mahupun kipas angin, pengunjung bakal disapa bayu segar dari belantara dan tasik berdekatan.

Pengurus Besar RER, Hamidah Asararuddin berkata, seperti tahun-tahun sebelumnya, sajian bufet Ramadan tahun ini berkonsepkan masakan kampung dengan satu hidangan baru diperkenalkan iaitu nasi ambeng.

"Menu yang sudah popular seperti patin tempoyak, kami kekalkan dan menu baru kami perkenalkan bagi memberi kelainan Ramadan tahun ini.

"Saya jangka menu baru ini bakal mendapat sambutan terutama daripada orang Jawa yang mahu menikmati nasi ambeng seperti yang disajikan pada majlis kenduri di kampung mereka," katanya.

Walaupun Nasi ambeng yang dihidangkan itu secara bufet iaitu tidak di dalam dulang seperti kebiasaannya, rasa asli masakan itu tetap sama.

"Set nasi ambeng ini terdiri daripada ayam masak kicap kidul, sambal goreng wetan, serunding kelapa lhor, mi goreng kulon dan sayur kacang njero. Saya sendiri yang menyediakannya," ujarnya yang mementingkan kualiti rasa setiap masakan yang dihidangkan.

Bagi mengekalkan warisan keturunan Jawa daripada keluarganya, Hamidah turut menamakan sajian dengan ciri-ciri masyarakat Jawa, misalnya Pecel Mbah Wedok yang mengandungi kuah kacang, tauge, kacang panjang, tauhu, kangkung, timun dan sengkuang; Daging Semur Mbah Lanang dan Ayam Panggang Wak Kenny.

"Saya sengaja menggunakan perkataan-perkataan Jawa itu bagi menunjukkan satu kelainan pada bufet Ramadan tahun ini," ujarnya.

Bagi hidangan pembuka selera pula, beliau yang berasal dari Teluk Intan, Perak, menyajikan laksa Teluk Intan.

"Laksa ini tidak sama seperti yang biasa kita makan. Laksa di sana (Teluk Intan) banyak menerima pengaruh masyarakat Cina," katanya yang memilih laksa beras.

Menu lain yang bakal menanti pengunjung adalah ikan masak asam pedas, kerabu telur dan tauge, kerabu daun silom dan taugeh, acar timun dan nanas, tempe goreng dengan bawang putih, ikan masin, ulam serta sambal tempoyak dan sambal belacan.

"Tidak lengkap bufet Ramadan tanpa manisan penyudah hidangan seperti bubur pulut hitam, kolak pisang, kuih muih tempatan, kek, buah-buahan segar, serta minuman panas dan sejuk termasuk ABC," tambahnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Kredit: www.utusan.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Utusan Malaysia

Copyright 2010 All Rights Reserved